Skötsel Avlopp

Skötselanvisningar för avloppen  i lägenheterna

Anvisningarna syftar till att åstadkomma  en välfungerande avloppsanläggning utan behov av akuta rensningar, samt  förhindra vattenskador pga. stopp och dålig avrinning.  

Styrelsen tillser att det genomförs stamspolningar av samtliga avlopp i fastigheten vid planerade intervall.

Lägenhetsinnehavaren ansvarar för vad som spolas ned  sina avlopp. Blir det stopp eller dålig avrinning i någon stickledning ut till huvudstammens så åtgärdas detta på lägenhetsinnehavarens bekostnad, enligt tolkning av föreningens stadgar.

Det enda som är tillåtet att spola  ned i toaletten är de produkter som kroppen lämnar, toalettpapper, samt vatten. Undvik att få ned olivolja i avloppet. Torka i stället bort överblivet fett från stekpannan och grytan med hushållspapper som sedan slängs i kompostpåsen.

Om avrinningen från avloppet i lägenheten är dålig får inte  s.k. propplösare, kaustiksoda och dylika produkter användas. Sådana produkter kan orsaka stopp eller dålig avrinning längre fram i ledningen. 

Lägenhetsinnehavaren ansvar för att samtliga vattenlås i golvbrunnar  och handfat mm rensas.  Det sitter även ett vattenlås i utloppet för tvättmaskin som är lite undanskymt och lätt att glömma bort.

På förekommen anledning skall stor försiktighet iakttas vid renovering av badrum så att inte byggavfall och spackel mm kommer in i avloppet. 

Vid dålig avrinning eller akuta stopp kontaktas det telefonnummer som finns på föreningens hemsida och anslaget i respektive port.