Guide till renovering

Att renovera och göra om sin lägenhet är en frihet med att bo i bostadsrätt, men man måste också komma ihåg att det är en frihet under ansvar. Som medlem i en bostadsrättsförening är det viktigt att förstå att man är del av en gemenskap och att man har gemensamma regler för att ta hand om fastigheten och alla dess boende.

Vid vissa renoveringar krävs förändringar på existerande system som anses vara väsentliga till fastigheten, till exempel:

  • installation eller ändring av ledning för vatten och värme
  • Installation eller ändring av ventilation
  • Ändring på bärande vägg

För att få genomföra en sådan förändring behöver medlemmen söka tillstånd från styrelsen, och styrelsen kan neka planerna om de kan skada fastigheten eller vara en risk för andra boende. Om man inte söker tillstånd kan man bli tvungen att återställa förändringen.

Om du känner dig osäker kan du alltid kontakta styrelsen för att få råd och hjälp.

Att söka tillstånd för väsentlig förändring

Generellt gäller att om du som medlem vill söka tillstånd för en väsentlig förändring ska:

1) Ta fram och presentera en fackmannamässig plan på hur förändring ska utföras till styrelsen, som följer branschstandard för det berörda arbetet.

2) Lämna in en plan från en oberoende part, som kommer granskas med hänsyn till risken för fastigheten i stort, andra boende, nuvarande system och design. 

3) Motivera varför förändringen är nödvändig.

4) Stå för alla kostnader.

Detta är en komplicerad process så planera i god tid. För fullständiga detaljer se stadgar och nuvarande lagstiftning. Det går alltid bra att kontakta styrelsen för att få rådgivning.

Det finns också bra information på nätet, till exempel denna artikel (extern sida)

https://www.simpleko.se/ekonomisk-forvaltning/brf-kunskap/vad-ar-vasentlig-forandring-av-bostadsratt-tillstand–regler/

Checklista vid renovering

Vid renovering är det viktigt att som medlem tänka på att:

  • Om badrum eller kök (eller andra väsentliga förändringar) kommer renoveras skall styrelsen kontaktas för råd och anvisningar.
  • Under diskbänksskåpet finns en varnare installerad. Den ger en akustisk signal om det uppstår något läckage i ledningarna som finns i eller under skåpet och eller diskmaskinen. Om den demonteras skall den sättas tillbaka på samma plats.
  • Om taken målas om, skall befintlig brandvarnare sättas tillbaka.
  • Om kökskåpan byts ut får inte en köksfläkt med egen motor installeras. Orsaken är att frånluften i fastigheten är justerad efter varje lägenhets föreskrivna behov av luftbyte.
  • I varje lägenhet finns en trådlös fukt-och temperatursensor monterad på väggen, vit färg 8 x 8 cm ca en meter från golvet, i ett av rummen oftast i vardagsrummet. Den syftar till att ge information om inomhustemperaturen så att vi kan på ett kostnadseffektivt sätt säkerställa en jämn och behaglig temperatur i lägenheten. Den måste återmonteras efter omtapetsering.

En mer fullständig beskrivning av hur ansvaret är fördelat mellan förening och den enskilda medlemmen kan läsas under sidan om ansvar.